De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
dinsdag 24 april

Regiodinsdag, 10 juni 2003

Noodweer teistert vooral Twijzel en strand Harlingen
Harlingen/Twijzel – Noodweer heeft zondag in Fryslân plaatselijk voor veel schade gezorgd.
Op het strand van Harlingen is de grote tent van het evenement ‘Beachpop’ door een wervelwind de lucht ingegaan. Dat gebeurde voordat het festival begon. De tent en het podium werden volledig vernield. Niemand raakte gewond. De organisatie van het evenement regelde snel een trailer die als podium fungeerde. Bij het festival in Harlingen waren tweeduizend mensen aanwezig.
In Lemmer blies de wind een caravan van de weg. De caravan raakte los van de auto en kwam veertig meter verderop tot stilstand.
In Twijzel kwam het noodweer rond een uur of één opzetten. Een krachtige windhoos ontwortelde diverse bomen, en drie woningen aan de Groningerstraatweg raakten beschadigd. Zo ook de boerderij van Willy Nauta. Een boom kwam op de dakkapel terecht en veroorzaakte lichte schade. De kapel kan worden gemaakt, maar de bomen, twee 103-jaar oude linden, is Nauta kwijt.
,,No is it oangesicht fan de buorkerij fuort. Hiel skande. Foarich jier moast der al in oare beam kapt wurde, vanwege in skimmelsykte en no dit’’, verzucht dochter Margriet.
Willy Nauta uit Twijzel kijkt ontdaan naar de drukte in haar voortuin. Het boomrooibedrijf Van der Wal is met zware machinerie bezig de twee grote monumentale linden in haar voortuin in stukken te zagen.
Tientallen nieuwsgierige dorpsgenoten zijn op het schouwspel afgekomen. De monumentale bomen waren Willy’s trots. Maar de 103-jarigen waren niet bestand tegen de krachtige windhoos die door Twijzel raasde.
Verderop in Twijzel is een schoorsteen van het dak gewaaid. Bij mevrouw Van der Bij werd het dak van de dakkapel weggeblazen en belandde honderd meter verder bij de buren in de tuin. Niemand raakte gewond.
Het huis van mevrouw Van der Bij raakte zwaar beschadigd. De wind heeft het hele huis waarschijnlijk ontzet. ,,Oan ‘e sydkant sit in grutte skuor’’, vertelt zoon Lieuwe.
Hij staat met zijn broers Geert-Harm en Atze voor het huis van zijn moeder te praten met buurman Klaas Wijma.
,,Us soan die boppe it rút ticht en seach fuortendaliks dat it dak fan ‘e buorfrou fuort wie’’, vertelt Klaas. Zijn eigen huis heeft geen schade opgelopen.
Moeder Van der Bij zit in zijn huis even op adem te komen. ,,Se sil wol by ien fan ús sliepe moatte. Hja kin sa foarearst net thús sliepe’’, aldus zoon Lieuwe.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties