De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
maandag 23 april

Regiovrijdag, 24 januari 2003

Opeinde wil geen wijk van Drachten worden
Opeinde – Inwoners van Opeinde vrezen dat hun dorp wordt ingelijfd bij Drachten. Smallingerland wil het dorp aan de zuidkant - richting industrieterrein De Haven in Drachten - uitbreiden. Dorpsbelang Opeinde pleit voor nieuwbouw aan de noordkant van het dorp.
Dat staat in de dorpsvisie die Dorpsbelang Opeinde vanochtend aan de gemeente Smallingerland op het gemeentehuis in Drachten presenteerde.
Het ruim achttienhonderd inwoners tellende Opeinde mag de komende jaren met vijftig woningen uitbreiden. Momenteel staan in het dorp ongeveer 450 huizen.
Smallingerland heeft zes nieuwbouwlocaties op het oog. Het gemeentebestuur vindt van de zes locaties die ten zuiden van het dorp, richting Drachten, het meest geschikt. De nieuwbouwwijk zou in dat geval wel ver van het dorpscentrum liggen. Bovendien moeten de bewoners de drukke Hegewei oversteken om het centrum te bereiken. Toch vindt Smallingerland de zuidkant een uitstekende locatie, zo staat in een rapportage te lezen, vooral vanwege de ligging aan het water.

‘Geen buitenwijk’

Dorpsbelang Opeinde kan zich niet vinden in de plannen van Drachten. ,,Onze belangrijkste wens is dat Opeinde de eigen identiteit houdt en geen buitenwijk van Drachten wordt’’, aldus het dorpsbelang. De dorpelingen zien dan ook het liefst dat er een fysieke scheiding in de vorm van een bufferzone tussen Drachten en Opeinde komt. In de zone zouden recreatieve en sportvoorzieningen, een recreatiebos en een fietsroute moeten worden ontwikkeld.
Voor de nieuwbouwwijk heeft het dorpsbelang de noordkant van het dorp op het oog. Het dorp wordt doorsneden door de Commissieweg. Aan de noordzijde van deze weg staan weinig woningen, het leeuwendeel staat aan de zuidzijde. Door de nieuwe woningen aan de noordzijde te realiseren, voorkom je versnippering, aldus het dorpsbelang. Een compacte bebouwing moet Opeinde een meer dorpse uitstraling geven. Ook wil het plaatselijk belang een dorpsplein, iets wat nu nog ontbreekt in Opeinde.

Boornbergum

Opeinde is het tweede dorp dat opslokking door Drachten vreest. Eerder al liet Boornbergum (dertienhonderd inwoners en ongeveer vijfhonderd woningen) weten absoluut niet blij te zijn met het plan van Smallingerland de komende tien jaren driehonderd woningen aan de noordoostkant van het dorp - tegen Drachten aan - te bouwen. Ook Boornbergum wil een bufferzone, zodat inlijving wordt voorkomen.
Overigens zijn beide bouwplannen nog in een beginstadium. De gemeente Smallingerland heeft nog geen grond aangekocht en er zijn nog geen formele besluiten genomen.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties