De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
vrijdag 20 april

Regiovrijdag, 24 januari 2003

Een mens is meer dan ‘een set onderdelen’
Leeuwarden – Een grondige kennis van het menselijk lichaam is onontbeerlijk voor medisch handelen. Maar met alleen die kennis kom je er niet.
Medische klachten zijn vaak het gevolg van geestelijke problemen. Die kunnen worden weggenomen door alternatieve zorgaanbieders. Dat vindt mevrouw T. Paauw, artsenopleider aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Paauw, zelf ook huisarts, sprak gisteren in De Harmonie in Leeuwarden. Zij voerde het woord op uitnodiging van het Therapeutisch Centrum Leeuwarden Noorderlicht. Dit centrum werd gistermiddag officieel geopend.
Het TCL Noorderlicht is gevestigd aan de Willemskade in Leeuwarden, vlak tegen de binnenstad. In het centrum werken enkele psychosociaaltherapeuten, een spel- en dramatherapeut, een hypnotherapeut, een homeopaat en een acupuncturist.
Initiatiefnemer van het TCL Noorderlicht is hypnotherapeut R. Waldekker. Hij denkt dat er behoefte is aan een centrum waar lichamelijke én geestelijke aspecten evenveel aandacht krijgen. ,,De mens is meer dan alleen een maag. Er is een verband tussen lichaam en geest. Daarom bekijken wij de mens in zijn geheel.’’ Volgens Waldekker helpen therapeuten mensen te laten worden ,,wie ze zijn’’, zei hij gistermiddag bij de opening van het centrum.
Volgens Paauw is het geen toeval dat veel mensen bij de alternatieve zorgverleners aankloppen.
,,De reguliere gezondheidszorg kan lang niet alle klachten en problemen verhelpen. Mensen gaan dan op zoek naar iets anders.’’ Paauw vindt het jammer dat in de loop van de twintigste eeuw in de geneeskunde een tamelijk strikte scheiding is ontstaan tussen lichaam en geest. ,,Het lijkt tegenwoordig wel alsof de mens louter bestaat uit losse onderdelen. En een arts zet de boel weer in elkaar als er een defect is. Maar een arts is nu eenmaal geen monteur. Zorg is soms meer dan het oplossen van een medische puzzel’’, stelt zij.

Gedegen kennis

Paauw benadrukte wel dat een gedegen kennis van het menselijk lichaam en verstand van medische zaken de basis blijven vormen in de gezondheidszorg. Het Therapeutisch Centrum Leeuwarden kan een brugfunctie vervullen tussen de reguliere zorg en het alternatieve circuit, stelde zij. ,,Ik vind dat de gewone en de alternatieve zorg naar elkaar moeten doorverwijzen. Beide hebben immers hetzelfde doel: bevordering van het welzijn van de patiënt.’’
Wethouder Hafkamp (PAL/GroenLinks) van Leeuwarden noemde het TCL gistermiddag een ,,aanwinst’’ voor Leeuwarden, maar sprak tevens haar waardering uit voor de reguliere gezondheidszorg.

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

regio
Familieberichten
Advertenties