De website frieschdagblad.nl maakt gebruik van cookies.
donderdag 19 april

Bijschriftvrijdag, 24 januari 2003

Feest
‘De kerk? Daar is het een toffe boel. Daar kun je plezier hebben. Wat een feest is dat om lid van de kerk te zijn.’
Kunnen bruiloftsgasten dan vasten, terwijl de Bruidegom bij hen is
Marcus 2:19a
‘De kerk? Daar is het een toffe boel. Daar kun je plezier hebben. Wat een feest is dat om lid van de kerk te zijn.’
Ik zie u al uw wenkbrauwen fronsen. Dat is bepaald niet het beeld dat de gemiddelde Nederlander heeft van de kerk. Als hij er al een mening over heeft, vindt de gemiddelde Nederlander de kerk saai, ouderwets, muf, ongezellig.
Het is maar de vraag of Jezus dat heeft bedoeld. Terwijl er een tijd van vasten is, vragen (opnieuw) de theologen uit de partij van de Farizeeërs waarom de leerlingen van Jezus daar niet aan meedoen? De leerlingen van Johannes de Doper doen dat blijkbaar wel. Waarom passen de leerlingen van Jezus zich niet aan die gewoonte aan?
Het antwoord van Jezus is klip en klaar. Daar is het nu niet de tijd voor. Want je kunt je niet voorstellen dat er op een bruiloftsfeest ineens wordt gevast. Zolang de bruidegom op het feest aanwezig is, dient er feest te worden gevierd.
Wat bedoelt Jezus daarmee? In ieder geval dat Hij de Bruidegom is. In het Oude Testament is de komst van de Verlosser getekend in beelden van bruiloftsfeest. Als de Messias komt, zal er een tijd van feest voor het volk aanbreken. Dat wordt genieten! Alles komt goed tussen God en mens, mensen onderling, de mens en de schepping. Dat moet je vieren.
Het is jammer dat we in de kerk deze notie wat kwijt zijn geraakt. Want de Bruidegom is niet alleen door Zijn Geest bij ons, Hij nodigt ons nota bene ook nog uit voor het feest. Als Hij straks terugkomt, mogen we voor altijd feest met Hem vieren.
Wees nou eens eerlijk, zouden christenen vandaag die vrolijkheid niet wat meer mogen uitstralen?
Henk Last

Vertel een vriend | Reageer op dit artikel | Aantal reacties 0


Reacties:

Familieberichten
Advertenties